неделя, 21 юли 2013 г.

Слънчев бряг и чужденците



Слънчев бряг и чужденците

Напоследък Слънчев бряг е най-предпочитаният български морски курорт. Хиляди чужденци прииждат всяка година, за да прекарат своята лятна почивка именно тук. В какво именно се състои чарът на курорта? Защо той е толкова привлекателен за чуждестранните туристи? Някаква магия ли има в него?
Всяка година курортът е посещаван от руснаци, румънци, чехи, поляци, сърби, македонци, германци и унгарци. Те буквално затрупват комплекса. По принцип интересът към българските морски курорти е голям, но явно в Слънчев бряг има нещо по-притегателно. Активният нощен живот и всички останали забавления привличат много млади хора от чужбина. По-възрастните обикновено се насочват към другите морски градчета. Желаещите да почиват в комплекса правят резервациите си няколко месеца по-рано, за да платят на промоционални цени, въпреки че цените на почивките в Слънчев бряг са изключително изгодни оферти за чужденците. За туристите от страни с по-висок стандарт от нашия, Слънчев бряг не е скъп курорт. Докато голяма част от българите не могат и да си помислят за подобна почивка, руснаци, румънци и поляци изкупуват офертите като топъл хляб.
Проучване на американски сайт определя почивката в България като една от най-евтините в Европа. Почивката обаче, която повечето българи могат да си позволят, е на квартира в семейни хотелчета. Почивка в Слънчев бряг за много хора е просто мечта.
Далеч по-лесни и евтини са нещата при чужденците, за които слънчевият морски курорт е рай на евтинията. Неслучайно и ресторантите са пълни предимно с руснаци и румънци, а келнерите пък ви канят в заведението на руски. Такъв е пазарът.
В Слънчев бряг се развива и т.нар. „алкохолен туризъм”. Много от чужденците са привлечени именно от евтиния алкохол, възползват се ниските цени и от свободата си, като се напиват безпаметно. За някои това е перфектната почивка на море, но една голяма част идват в България не само защото за тях е евтино, но и защото наистина им харесва българското море.


Няма коментари:

Публикуване на коментар