неделя, 21 юли 2013 г.

Туристическа обиколка на българското Черноморие (Северното Черноморие)





Туристическа обиколка на българското Черноморие
(Северното Черноморие)

Българското Черноморие не отстъпва, от гледна точка на добрите условия за почивка, на известните турски и гръцки курорти. Може би има още какво да се желае при обслужването на клиентите и предложенията на хотелите. Все пак в Турция и Гърция морският туризъм е с дългогодишна история. В България започва да се развива значително по-късно, но за сметка това с много бързи темпове. Ще разгледаме забележителностите, които могат да посетят туристите по северното Черноморие.

Забележителности по северното Черноморие:

1. Аладжа манастир
Намира се близо до Варна и е известен с красивите си стенописи в различни цветове, които красят стените на манастира. Манастирът е като издълбан в скалите и е невероятно изживяване човек да го посети. „Аладжа” на турски означава „пъстър”. Манастирът е създаден през 12-13 век. Днес е музей и е много интересна историческа забележителност, намираща се в непосредствена близост до Златни пясъци. Курортистите спокойно могат да посветят няколко часа, за да разгледат красивия скален манастир.

2. Дворецът и ботаническата градина в Балчик
Намират се на около 30 километра северно от град Варна. В Балчик се намира лятната резиденция на румънската кралица Мария. Дворецът и градините му са изключително красиви. Тук човек се чувства като в истинска приказка. Можете да се снимате за спомен, седнали на скалния престол на кралицата. В дворцовия комплекс има и параклис, в който и до днес се съхранява сърцето на кралицата. Тя изрично е държала след смъртта и то да остане именно в двореца, който тя толкова е обичала, защото е била опиянена от красотата на местната природа.
Ботаническата градина в Балчик е създадена през 1955 г. В градината има предимно тропични и всякакви други екзотични видове растения. Изключително популярни са кактусите. Тук има каучуково, бонбонено, книжно, лирово дърво, магнолия. Растителните видове са над 3000. Градината грабва посетителите със своята екзотична красота. Тук човек може да се нагледа на прелестната хубост на цветята и да усети магията на приказния дворец.

3. Нос Калиакра
Нос Калиакра е природен резерват е и е един от Стоте национални туристически обекта. Делфини тук могат да се видят много често, както и аристотелев корморан, който гнезди на Калиакра. Това е изключително красив нос, на който се намират музей, ресторант и параклис.

4.  Яйлата
Яйлата е археологически резерват на около 60 км северно от Варна. Представлява приморска тераса. Скални масиви я отделят от морето. Има над 40 пещери, но обикновените хора могат да достигнат само малка част от тях. Големият брой пещери и останките от древна крепост са доказателство, че преди на това място е имало нещо като пещерен град. Яйлата не е от най-известните забележителности, но пък е изключително красива и заслужава да се види. Трябва да се популяризират колкото се може повече такива места, защото те просто са непознати за хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар