неделя, 21 юли 2013 г.

Туристическа обиколка на българското Черноморие (Южното Черноморие)



Туристическа обиколка на българското Черноморие
(Южното Черноморие)

Морският туризъм не включва само плаж, море, хотел, той включва и забележителностите, които съответният регион предлага. А както на северното, така и на южното Черноморие, те определено не са малко. Туристите могат да отделят един ден от почивката си, за да се разгледат красотата на България.

Забележителности по южното Черноморие:

1. Беглик Таш
Беглик Таш е древно тракийско светилище. Намира се съвсем близо до Приморско – само на 3 км. Светилището е интересно, защото такова нещо се вижда доста рядко. Мегалитите са издълбани от траките, като по този начин се обособяват храм, календар, слънчев часовник.

2. Старият град в Несебър
Старият град в Несебър е обявен за архитектурно-исторически резерват. Несебър е много древен, създаден преди повече от 3200 години. Навсякъде си личат следите от тракийско и римско присъствие. Могат да се видят останки от византийски бани (терми). Несебър е изключително красив град с богата история и уникална атмосфера. Град, който съчетава модерното със старинното по толкова прекрасен начин. Независимо дали са на почивка в Несебър или в близките Слънчев бряг, Св. Влас, Равда, туристите задължително трябва да го посетят. В много красива смесица се преплитат възрожденските къщи, римските останки и древните църкви. Сред по-известните църкви са: най-внушителната църква „Света София”, известна още и като „Старата митрополия”, църквата „Св. Йоан Кръстител”, църквата „Свети Стефан”, наричана „Новата митрополия” и още много други.

3. Река Ропотамо
Река Ропотамо е предпочитано място за риболов, но е и много красива. Смята се, че е кръстена на гръцката богиня Ро, което означава „тичам”, „потамо” пък означава „река”. Можете да се повозите на корабче, за да се насладите на наистина красивата река. Несъмнено това, с което е най-известна реката, са водните лилии. Те са толкова нежни и да ги видиш така нежни и красиви на повърхността на водата, е несравнимо изживяване.

4. Поморийско езеро
Поморийското езеро е много солена лагуна, намираща се на север от Поморие и само на 20 км от Бургас. На брега на езерото се намира Музеят на солта. В близост до него има природозащитен център, където се провеждат беседи, семинари и обучения. Интересен факт за езерото е, че над него преминава Виа Понтика, която представлява истинска въздушна магистрала на птиците преминаващи от Европа към Африка. Наблюдавани са 269 различни вида птици.

5. Алепу
Блатото Алепу се намира на южното Черноморие, само на 6,5 км от Созопол. Буквално името му означава „Лисиче блато”. На това място има множество защитени видове водолюбиви птици. Днес има голям проблем с незаконния лов и риболов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар