неделя, 21 юли 2013 г.

Селски туризъм в България



Селски туризъм в България

Напоследък селският туризъм става все по-популярен в България. По този начин се развиват по-малките населени места. Дава се нов живот на някои изостанали български селца. Именно тка традициите успяват да се съхранят през годините. Показва се на младите един по-различен начин на живот, който са водили техните предци. Това е прекрасен начин за почивка със семейството сред природата.
Чрез развитието на този вид туризъм се осигурява запазването на местното население в селата. Като се насърчава селския туризъм, се развива и икономиката, хората имат работа и не се налага да мигрират. При всички случаи все по-нарастващият брой на хората, които избират такъв вид почивка е от полза и за икономиката на страната. Понякога най-интересни са именно малките населени места, защото са непознати. За съжаление има много вече опустели красиви български села по простата причина, че хората нямат работа и търсят по-добро бъдеще.
Обикновено гостите се посрещат в китни селски къщички, напълно автентични, пресъздаващи облика на къщите от едно време. Приготвят се традиционни български ястия от екологично чисти продукти. Всичко расте и се отглежда естествено. Тук хората, които не познават друг живот от този в големите градове, могат да хапнат истински домати, краставици, чушки и да усетят разликата с тези, които се продават по магазините. Ядем толкова изкуствени неща, че веднъж попаднал в тази селска среда, човек осъзнава колко заблуден е бил относно това, с което обичайно се храни. Тук всичко е по-вкусно, подправките са по-ароматни, доматите са по-сладки. Обикновено местностите са в планината, така че имате възможността да се разходите из близката гора, за да се насладите на чистия въздух и да се запасите с големи количества от него, защото той е рядко явление в замърсения голям град. Не може да се опише колко лесно диша човек в една такава, изолирана от всичко лошо, среда.
Чрез селския туризъм хората се приобщават към природата. За няколко дни успяват да избягат от напрежението в града и се отдават на страхотна почивка. Туристите се включват пълноценно в начина на живот на местните хора. Могат да издоят крава, да подквасят кисело мляко или да окосят тревата. В някои села се организират и вечеринки, на които се пеят народни песни и се танцуват български танци. Домакините могат да подарят на своите гости някоя стара семейна рецепта за вкусно ястие или да им покажат тънкостите на плетенето. В някои от селата може да се поязди кон. Изживяването с това благородно животно е страхотно.
Селският туризъм в България тепърва започва да се развива и има голямо бъдеще пред себе си. Развитието му спомага за съхраняване на историческата и културната идентичност на региона, за по-добро опознаване на селската общност и най-вече за създаването на нови работни места. Селският туризъм не е типично българско явление. От много години той се развива в Европа, но в България това се случва доста по-късно.
Къщи, пригодени за селски туризъм, има почти навсякъде в страната. В Стара планина има такива в Априлци, Жеравна, Рибарица. Арбанаси пък е изключително хубав и интересен комплекс, представител именно на този вид туризъм. Подобни къщи могат да се намерят и в родопските села Гела, Ковачевица, Лещен, и в планините Рила, Пирин, Странджа планина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар